Biodiverzitás és fenntarthatóság

Cikkek - 2018-10-10 10:13:38

A biológiai sokféleség megtartására, illetve visszaállítására való törekvés áthatja a szőlészeti munkánkat Tokajban és Villányban egyaránt.

 

Az elmúlt jó 15 évben elsősorban azon dolgoztunk, hogy olyan zárt egységeket hozzunk létre, amiben a létrejövő biodiverzitást nem zavarja semmi külsőség, mert vagy a saját magunk szomszédai vagyunk, vagy hatékonyan működünk együtt szűkebb és tágabb környezetünkben.

 

 

A bodrogkeresztúri Medvében vagy például az erdővel körülölelt siklósi Makár-dűlőben lévő területeink ilyenek, ezeken már érdemes egyensúlykeresésről beszélni. A vadállomány, madarak és rovarok egészséges jelenléte kulcs, ezért bokrokat telepítettünk nem használunk gyomirtót sem.

 

 

A gyomirtást mindkét borvidéken tradicionális módon, szalmatakarással végezzük. A földfelszín a vastag takarótól nem jut fényhez, levegőhöz, így gyomok sem fejlődnek rajta.

 

Fontos a csapadékvíz összegyűjtése és felhasználása is. A siklósi Makárban például két medencében gyűjtjük a dűlőből lecsorgó talajjal keveredett esővizet, amit aztán öntözővízként juttatunk vissza.

 

 

A széles spektrumú bioszféra létrejöttének másik kulcsa a dűlők egységesítése. Az első nagy kihívást a mádi Birsalmás-dűlő meliorációja jelentette számunkra, amely ma bízvást mondhatjuk, hogy a borvidék egyik legszebb dűlője.

Azóta a Medvében lévő területekeket is újratelepítettük: a háború előtti telepítések helyére az ötvenes években karós művelésű szőlő került, ami vegyes és rendetlen összképet eredményezett.

 

Ezt hoztuk helyre úgy, hogy csak a felső talajrétegen, 10 cm mélységben műveltük meg a területet az új telepítéshez, hogy ne tegyük tönkre a földben keringő életet.