Biodiverzitás és fenntarthatóság

Cikkek - 2021-02-15 09:54:45

A biológiai sokféleség megtartására, illetve visszaállítására való törekvés áthatja a szőlészeti munkánkat Tokajban és Villányban egyaránt.

 

Az elmúlt jó 15 évben elsősorban azon dolgoztunk, hogy olyan zárt egységeket hozzunk létre, amiben a létrejövő biodiverzitást nem zavarja semmi külsőség, mert vagy a saját magunk szomszédai vagyunk, vagy hatékonyan működünk együtt szűkebb és tágabb környezetünkben.

A bodrogkeresztúri Medvében vagy például az erdővel körülölelt siklósi Makár-dűlőben lévő területeink ilyenek, ezeken már érdemes egyensúlykeresésről beszélni. A vadállomány, madarak és rovarok egészséges jelenléte kulcs, ezért bokrokat telepítettünk és nem használunk gyomirtót sem.


A gyomirtást mindkét borvidéken tradicionális módon, szalmatakarással végezzük. A földfelszín a vastag takarótól nem jut fényhez, levegőhöz, így gyomok sem fejlődnek rajta.

Fontos a csapadékvíz összegyűjtése és felhasználása is. A siklósi Makárban például két medencében gyűjtjük a dűlőből lecsorgó talajjal keveredett esővizet, amit aztán öntözővízként juttatunk vissza.

 

A széles spektrumú bioszféra létrejöttének másik kulcsa a dűlők egységesítése. Az első nagy kihívást a mádi Birsalmás-dűlő meliorációja jelentette számunkra, amely ma bízvást mondhatjuk, hogy a borvidék egyik legszebb dűlője. Azóta a bodrogkeresztúri Medvében lévő területeket is újratelepítettük: a háború előtti telepítések helyére az ötvenes években karós művelésű szőlő került, ami vegyes és rendetlen összképet eredményezett. 

 

Ezt hoztuk helyre úgy, hogy csak a felső talajrétegen, 10 cm mélységben műveltük meg a területet az új telepítéshez, hogy ne tegyük tönkre a földben keringő életet.

Nagy és nem összefüggő területeknek kellett évek alatt fokozatosan megtisztulnia, de jó úton járunk, ültetvényeink szépen revitalizálódtak. A sorokat lehetőség szerint gyepesen tartjuk, növelve a zöldfelületet, védve a talajt az eróziótól. Ennek hatására felélénkült a felszín alatti világ, visszatértek a giliszták és más férgek, akik javítják a talaj minőségét. Kihívás, hogy a gyep és más zöldek a szőlő vetélytársaivá válnak a csapadék felvételénél. Így figyelni kell az ültetvényeinket, hogy ne gyengüljenek le, és tápanyagutánpótlással, valamint soralj feltöréssel segíteni a szőlő fejlődését. 

Tudatosan választjuk a “segítő” gyomokat (Tokajban pl.: fehérhere, vöröshere, magvas gomborka, kék búzavirág, angol perje, réti csenkesz, kék csenkesz) a sorok, sorközök takarására. Életteret hozunk létre (fák, bokrok telepítése) és lakhelyet építünk a madaraknak. Tokajban állatokat választottunk munkatársnak is, birkáink a Medvében otthonra találtak és az emúlt három évben beváltak a csapatban is.