Sauska Tokaj: hagyomány és célszerűség

Cikkek - 2017-11-28 09:05:26

Az 1920-as években a legrangosabb egyesületek közül is kiemelkedett az „úri kaszinó”. A felső ringből verbuválódott tagjai közé külön kérvény benyújtása, majd annak kedvező elbírálása révén iratkozhattak fel azok, akik ezt óhajtották. 

Itt adtak találkát egymásnak a városi elit, vagyis a felső ring tagjai. Kártyázás, társalgás, némi borozgatás közben dőltek el fontos és kevésbé fontos kérdések.

 

 

Az épületet a kétezres évek elején bővítettük ki , hogy alkalmassá váljon a szőlő feldolgozására: jelenlegi formájában három szintjén használhatóak ki a gravitáció adta lehetőségek, amely a kapcsolódó technológiai lépéseket nagyban leegyszerűsíti.

 

 

A pince tartályos erjesztőkapacitása 1000 hl, illetve hordóban 550 hl. Feldolgozó kapacitásunk illeszkedik a területeink méretéhez, így 400 – 7000 kg-ig könnyen, és szakmailag precízen tudunk egy-egy parcellát préselni.

Bortípustól függően fürtösen, bogyózva, valamint bogyózva-áztatva nyerjük ki a mustot.

 

Dűlőink változatosságához igazítva a borokat kisméretű tartályokban, illetve hordókban (230-500 literes) erjesztjük. Egyszerűbb, frissebben piacra kerülő tételeink tartályban erjednek, és csak részben kapnak fahordós érlelést.

 

 

Érlelő pincénk befogadóképessége 200 db hordó. Döntően magyar és többféle francia hordóval dolgozunk,  a kádárokkal sokéves kapcsolatot ápolunk, személyes látogatásaik és közös kóstolóink nyomán döntünk a használt hordókról. Minden tételt külön kezelünk, fejlődésüket napi rendszerességgel figyeljük és dokumentáljukmagunk számára és feléjük is.

 

2011-től pezsgőt is készítünk, egyértelműen a tradicionális eljárás mellett tettük le a voksunkat, így ennek a szellemében követjük a művelési és technológiai lépéseket.

Még több olvasnivaló:

Tokaj város és társadalma: http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/08/425.html