Sauska Villány: kortárs, funkcionális, minimál

Cikkek - 2017-11-23 12:04:34

Évi 7000 hektoliter bor előállítására alkalmas feldolgozónkban a területek, fajták mennyiségéhez igazodóan tudjuk kiválasztani a 20-250 hl-ig terjedőerjesztő tartályainkat.

Optimális feldolgozókapacitással rendelkezünk annak érdekében, hogy ne kelljen - például hely- vagy eszközhiány miatt- kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában.

Erjesztési lehetőségeinket színesítettük: lehetőségünk van nagyjából 100 db fahordóban való erjesztésre és speciális gömb alakú kerámiákat is tudunk felhasználni a borkészítés folyamán.

Prémium területekről származó fürtöket a megszokott szüretelő ládánál kisebb M10-es rekeszbe szedjük, ennek segítségével lehetőség van előhűtésre és hidegen, kíméletesebben történő egész, épp fürtök feldolgozásra is.Fahordós pincénk 1500 db 225 literes hordónak ad helyt.

A szüret idején a beérkező szőlő többszöri kézi és gépi válogatáson megy keresztül: a tartályba már nem kerülhet oda nem való anyag, kocsány, éretlen, vagy éppen túlérett szőlő. Kompromisszum nélkül csak a legmagasabb minőségű alapanyag kerül a cefrébe.

A három szinten történő feldolgozást a gravitáció is segíti, a préselést kíméletes technológiával, egy nagyméretű kosárpréssel végezzük. Tartályaink egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető/ hűthető a fahordós pince is. A borok minimum három évig szárított tölgyből készült magyar és francia hordókban érnek.

A  kádárokkal sokéves kapcsolatot ápolunk, személyes látogatásaik és közös kóstolóink nyomán döntünk a nekünk való hordókról. Minden dűlőt és tételt  külön kezelünk, fejlődésüket napi rendszerességgel figyeljük és dokumentáljuk magunknak és feléjük is.

Borfeldolgozónk 2017-ben Építészeti Nívódíjat kapott.

 

 

 

 

 

Még több  olvasnivaló:

http://epiteszforum.hu/a-sauska-boraszat-bovitese

http://vinoport.hu/eleterzes/boraszatepiteszet-sauska-az-elegans-precizitas/2612

http://hazai.kozep.bme.hu/hu/sauska-es-tarsa-ceg-boraszata-villany/

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/szaklap/3864-szolobirtok-nivodijas-borfeldolgozoja