Extra Brut Rosé Vintage 2013

Tokaj 2013

Bársonyosan meleg rózsaszín, gyöngyöző málna bevillanásokkal. Krémes, púderes, intenzív gyümölcsillata a szájban a vad erdei szamóca és frissen aszalt szilva dús ízével egészül ki. Elegáns, érett, szép savú kortya hosszan a szájban marad.

 

Összetétel: chardonnay,pinot noir,furmint,hárslevelű
Dosage: 5 g
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-10 ℃
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Tradicionális módszerrel készült pezsgőnkhöz a szőlőt saját tokaji területeinkről szüreteltük, a furmintot és a chardonnay-t elsősorban a Medve-, Birsalmás, Úrágya és Istenhegy-dűlőkből, a pinot noirt pedig a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

 

A szőlőt egészfürtös préseléssel dolgoztuk fel. A harmóniát és egyensúlyt reserve hozzáadásával biztosítottuk. Assemblage: a  fehér alapborok házasítása után a teljes mennyiséghez 5% pinot noir-t adtunk.

Dosage: 5 gr/l.

55 hónapig érett palackban.

 

Az év

A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.

Részletek

Megnevezés Pezsgő
Sav 7 g/l
Alkohol 12,5 %
Összetétel: chardonnay,pinot noir,furmint,hárslevelű
Dosage: 5 g
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-03
Pezsgőkészítés Méthode Traditionnelle
Érlelési idő 55 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Istenhegy

Kóstolás

Bársonyosan meleg rózsaszín, gyöngyöző málna bevillanásokkal.
Krémes, púderes, intenzív gyümölcsillat.
A szájban a vad erdei szamóca és frissen aszalt szilva dús ízével egészül ki. Elegáns, érett, szép savú kortya hosszan a szájban marad