Extra Brut Vintage 2013

Tokaj 2013

Ragyogóan tükrös, halványarany csillogó karimával. Vonzó, sűrű, komplex és elegáns illat minerális, licsi, citrus, őszibarack dominanciával. Kortyában harmonikusan tölti be a szájat, épphogy érett grapefruit, pomelo ízjegyekkel, narancsvirággal, fehér teával.

Egy gazdagon termő évjárat szép lenyomata komoly textúrával, sajátos vulkanikus-sós karakterrel, határozott gyöngyözéssel.

 

Összetétel: chardonnay,furmint,hárslevelű
Dosage: 5 g
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-10 ℃
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Tradicionális módszerrel készült pezsgőnkhöz a szőlőt 100%-ban tokaji területeinkről szüreteltük, elsősorban a Medve-, Birsalmás, Úrágya és Istenhegy-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

A szőlőt egészfürtös préseléssel dolgoztuk fel. A harmóniát és egyensúlyt reserve hozzáadásával biztosítottuk.

Dosage: 5 gr/l.

Pezsgőnk 55 hónapig érett palackban.

Az év

A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.

Részletek

Megnevezés Pezsgő
Sav 8 g/l
Alkohol 12 %
Összetétel: chardonnay,furmint,hárslevelű
Dosage: 5 g
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-03
Pezsgőkészítés Méthode Traditionnelle
Érlelési idő 55 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Istenhegy

Kóstolás

Ragyogóan tükrös, halványarany csillogó karimával.
Vonzó, sűrű, komplex és elegáns illat minerális, licsi, citrus, őszibarack dominanciával.
Kortyában harmonikusan tölti be a szájat, épphogy érett grapefruit, pomelo ízjegyekkel, narancsvirággal, fehér teával. Egy gazdagon termő évjárat szép lenyomata komoly textúrával, sajátos vulkanikus-sós karakterrel, határozott gyöngyözéssel.